SFPA Predstavila nové periodikum venované bezpečnostným štúdiám

19.11.2004 Celý región

Nové periodikum venované bezpečnostným štúdiám predstavili v utorok (12.10.2004) v Bratislave predstavitelia Centra pre bezpečnostné štúdie (CSS), Slovenskej...
Nové periodikum venované bezpečnostným štúdiám predstavili v utorok (12.10.2004) v Bratislave predstavitelia Centra pre bezpečnostné štúdie (CSS), Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) a Slovenského združenia pre politické vedy. Periodikum Bezpečnostné analýzy CSS vychádza ako príloha časopisu Listy SFPA a zaoberá sa kľúčovými problémami bezpečnostnej politiky, krízovými oblasťami a krízovými momentmi v bezpečnostnej situácii vo svete.

Bezpečnostné analýzy sú prvý takýto časopis väčšieho rozsahu a periodicity. Podľa analytika SFPA Iva Samsona by mohol byť časopis odrazovým mostíkom pre \"vytvorenie multidisciplinárneho pracoviska, v ktorom sa budú zbierať bezpečnostné a strategické informácie z celého sveta a od všetkých think-tankov, či expertov na Slovensku\". \"Takéto multidisciplinárne pracovisko na Slovensku ešte neexistuje, \" dodal Samson.

Ľudské a finančné možnosti pre bezpečnostné štúdie na Slovensku sú \"jednoznačne veľmi limitované\", vysvetlil pre agentúru SITA Matúš Korba z CSS. \"Na Slovensku je vládna časť bezpečnostnej komunity pomerne dobre rozvinutá, avšak absentuje tu rozvinutie mimovládnej časti, \" pokračoval a dodal, že veľmi málo odborníkov na bezpečnosť je aj v akademickej sfére. Prvé dve vydania Bezpečnostných analýz sa venovali Severoatlantickej aliancii (NATO) a EÚ ako bezpečnostným aktérom a bezpečnostnému prostrediu Slovenska po vstupe do nich, a udalostiam súvisiacim s istanbulským summitom NATO.

(www.sfpa.sk)
 

Vyberte región